NO BIOLOGI - inlägg 5

ORD ATT ÖVA PÅ vecka 7

KAPITEL 6 - Vår fantastiska kropp

AVSNITT 2 – Maten ger näring till cellerna

[Lyssna på boken här]

Sidan 238 - 241

LÄS OCH FÖRSTÅ ORDEN >>>

Maten sönderdelas för att passa cellerna

Matspjälkning
Mekanisk sönderdelning
Kemisk sönderdelning
Enzymer
Näring
Näringsämnen
Kolhydrater
Kolhydratkedja
Klipper isär
Glukos – druvsocker
Protein – aminosyror
Fett – glycerol – fettsyror
Vitaminer
Mineralämnen
Salter
Molekyler
Vätska - vatten

Saliv
Spottkörtlar
Spott

Magsäcken
Magsaft
Saltsyra
Slem

Bukspottkörtel
Bukspott
Tolvfingertarmen
Tunntarmen
Levern
Gallblåsa

Näringen tas upp av blodkärl i tunntarmen
Tarmsaft
Tarmludd
Väldigt stor yta

Uppsugning av näringsämnen 

<<< LÄS OCH FÖRSTÅ ORDEN - VAD BETYDER ORDEN - VAD HÄNDER HÄR!!!

LÄS MER:
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/
PROTEIN
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/protein/
FETT
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/
KOLHYDRATER - SOCKER
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/



FILM:

Matens väg genom kroppen

https://www.youtube.com/watch?v=S1740XsPv8Y

När majs blir bajs - ett äventyr genom magen med Hilding Vilding

https://www.youtube.com/watch?v=Xwkqx9yJNSA

Matspjälkningen (Biologi) - Studi.se

https://www.youtube.com/watch?v=QFsVsa8n_Qs