Hej
Välkommen att ta del av material från min undervisning.
Jag undervisar främst inom naturbruk och de naturvetenskapliga ämnena på både yrkesprogram, studieförberedande program och grundskolan (introduktions-program). Ämnena är skogliga yrkesämnen, biologi, naturkunskap, de naturorienterande ämnena i grundskolan (NO-ämnen) biologi, fysik och kemi samt matematik för grundskolan.
Eleverna jag undervisar går på gymnasiet, introduktionsprogram eller är elever på yrkeshögskola. Min inriktning som lärare är biologi och skogliga yrkesämnen på naturbruksprogrammet skog.
Kai Junfors heter jag.
Jag jobbar sedan 2014 som lärare på gymnasiet och introduktionsprogrammet vid Slottegymnasiet i Ljusdal.
Började även då på en distansutbildning, för att bli yrkeslärare, vid Göteborgs Universitet.
Yrkeslärarprogrammet omfattar 3 år och 90 poäng.
Yrkeslärarprogrammet går på halvfart med mycket distansstudier genom Göteborgs universitets lärplattform "GUL". Utbildningen inom lärarprogrammen består av både högskoleförlagd utbildning och verksamhetsförlagd utbildning (praktik). Som verksam lärare kommer jag kunna göra verksamhetsförlagd utbildning i den egna tjänsten.
Efter genomförd utbildning blir jag behörig lärare i ett antal yrkesämnen inom naturbruksprogrammet, främst inom inriktning skog. Behörigheten att undervisa i yrkesämnen har validerats och bedöms utifrån mina yrkeslivserfarenheter och min tidigare utbildning.
Ämnen som jag blir behörig i:
Naturbruk biologi
Skogsproduktion
Skog, mark och vatten
Motorsåg och röjmotorsåg
Naturbruksteknik (kurser: Avverkningsmaskiner, Skogsmaskinsspecialisering, Småskalig skogsteknik, Terrängtransporter och Virkestransport med skotare)
När jag tar examen som yrkeslärare skall jag ansöka om lärarlegitimation. Då kan jag dessutom ansöka om utökad behörighet som ämneslärare, med flera ämnen, utifrån mina tidigare universitetsstudier vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Jag har inom ramen av min tidigare utbildning läst kurser i bland annat ämnena biologi och företagsekonomi, kurser som omfattar mer än 100 poäng i respektive av de ämnena.
Min utbildning vid SLU i Umeå gavs av skogsvetenskapliga fakulteten och kallades när jag började för skogsvetar-programmet. Den utbildningen var då 4 år lång och skulle leda till en skoglig magisterexamen inom något av huvudämnena, biologi, ekonomi, teknik eller skogsskötsel. Under tiden jag gick på programmet ändrade SLU tillbaka till att bedriva den utbildningen under sitt tidigare namn: Jägmästare.
När jag är klar med lärarutbildningen återstår att se vilka ämnen skolverket anser att jag kan få lärarlegitimation i.